Top 5: retro games die jij vast ooit hebt gespeeld

Computerspellen bestaat nu al een hele lange tijd. Spelletjes zoals Pac-Man, Tetris en zelfs Patience wisten de wereld te veroveren. Tegenwoordig kan je in de winkel honderden verschillende computergames kopen. De kwaliteit vele malen beter geworden. De spellen zijn getransformeerd naar grafische kunstwerkjes. En toch kan het leuk zijn om juist de retro spellen weer uit de kast te pakken en even terug te gaan in de tijd. Wij hebben hieronder een vijftal populaire retro games voor jullie op een rijtje gezet:

5. 3-Demon


Het computerspel 3-Demon werd in 1983 uitgebracht en verscheen in vele huishoudens op de pc. Het was geen heel groot succes, maar toch bleek het spel toonaangevend. Het was namelijk één van de allereerste first person computerspellen. 3-Demon was eigenlijk een unieke variant op het extreem populaire Pac-Man. Het 3D-spel was voor DOS en was een stuk spannender dan de standaard versie van Pac-Man. Jij stapte in de huid van Pac-Man, alleen had je geen flauw idee waar de spookjes waren. Hoewel 3-Demon redelijk veel werd gespeeld kwam er nooit een vervolg uit. 3-Demon verdween van de radar en dat is toch zonde.

4. Pokémon (Red/Green/Blue/Yellow)

Pokemon Red 1996


De Pokémon franchise is één van de succesvolste aller tijden. In 1995 werd The Pokémon Company opgericht door de Japanner Satoshi Tajiri. De animatieserie draait om fictieve wezens die gevangen kunnen worden door mensen en vervolgens getraind kunnen worden. De Pokémon strijden tegen elkaar en kunnen zelfs evalueren. In februari 1996 verscheen het eerste Pokémon spel op de markt voor de Nintendo Game Boy. Het ging om de spellen ‘Pokémon Red en Green’. Opvallend genoeg verscheen de groene versie alleen in Japan. Simpelweg omdat de makers dachten dat de kleur blauw het beter zou doen buiten Japan.

Spelers kregen de kans om met een eigen karakter op jacht te gaan naar Pokémon en andere Poké-masters te verslaan. Het succes van de Pokémon spellen was bijzonder groot, want alleen de Super Mario franchise wist een hogere omzet te boeken. Er verschijnen door de jaren heen ook Pokémon games voor de Game Boy Color, Game Boy Advance, Nintendo DS, Nintendo 3DS en de Nintendo Switch. Nintendo bracht 18 verschillende Pokémon games uit sinds 1996.

3. Snake

Het simpele en spannende spel Snake werd het meeste gespeeld op de mobiele telefoon. Je moest als speler een dunne slang bedienen in een klein speelveld. In het veld verschenen blokjes en die moest de slang opeten, simpelweg door met de slang tegen het blokje te botsen. De slang zal steeds langer en langer worden. Wij hoeven je niet te vertellen dat alles dan net wat lastiger zal worden. In 1977 kwam de eerste versie van Snake op de markt, destijds nog onder de naam ‘Hustle’. Het grote succes kwam pas toen Snake op de mobiele telefoon kwam te staan, namelijk de Nokia 5510. Snake kan je nu nog altijd spelen op één van de vele spelletjessites of je kan een Snake-app downloaden in de App Store of de Google Play Store.

2. Minesweeper


Minesweeper is één van de eenvoudigste en toch leukste retro games aller tijden. In Nederland noemen wij het spel ook wel Mijnenveger. Minesweeper bestond al enige tijd, maar dankzij Windows groeide het spel uit tot een waar succes. Op alle Windows computers (Windows 3.1) kon men al Minesweeper spelen. De naam van de game geeft al veel weg. Spelers moeten op een speelveld mijnen ontwijken. Er staan onwijs veel vakjes op het veld en jij moet er een paar aanklikken. Klik je per ongeluk op een mijn, dan is het game-over. Klik je niet op een mijn, dan staat er een getal die aangeeft of er een mijn in de omgeving van het vakje is te vinden. Er zijn zelfs heuse Minesweeper-records, zoals een wereldrecord en een Nederlands record. Mijnenveger vierde in 2020 zijn 30-jarige bestaan, je mag het spel dus met recht een retro game noemen.

1. Tetris


De retro game Tetris staat natuurlijk op de 1e plaats in onze lijst. Het blokkenspel tot een succesvol einde brengen is niet mogelijk, want het spel zal nooit stoppen. Eigenlijk moet je het gewoon lang volhouden en het record proberen te verbreken. Er verschijnen allemaal kleurrijke blokken op het scherm en die gaan langzaam naar beneden. De opdracht is om onderin het speelveld volle horizontale lijnen te maken, want dat zal de lijn verdwijnen en ga je minder snel af. Tetris werd in 1984 uitgebracht en er zijn sindsdien talloze versies van uitgebracht. Je kan tegenwoordig op de Nintendo Switch ook Tetris spelen tegen 100 echte tegenstanders van over de hele wereld. De kleuren, muziek en de uitdaging maken Tetris tot het succesverhaal dat het is.